De Dooyewaard Stichting

DE DOOYEWAARD STICHTINGJacob en Willem Dooyewaard
De Dooyewaard Stichting beoogt een bijdrage te leveren aan het Nederlandse kunstklimaat door een stimulerende omgeving te creëren in Blaricum door het aanbieden van prijzen, stipendia en tijdelijk verblijf in een van de zes ateliers van de stichting. Op deze wijze hoopt de stichting het karakter van Blaricum als dorp van en voor kunstenaars voor de toekomst te behouden. Dit was de nadrukkelijke wens van de oprichters, schilders en broers Jacob (1876-1969) en Willem Dooijewaard (1892-1980). De stichting werd opgericht in 1981, een jaar na Willem’s dood, maar geheel volgens hun specifieke wensen en instructies. Nadat Jacoba, de weduwe van Willem, in 1995 was overleden kwam de erfenis van de Dooijewaard broers vrij als werkkapitaal voor hun stichting.

Zelfstandig en soms in samenwerking met andere stichtingen heeft de Dooyewaard Stichting inmiddels zes ateliers aangekocht, een nieuwe kunstenaarskolonie opgericht, woon/werkperiodes aangeboden aan mid-career kunstenaars en sinds 1998 het Dooyewaard Stipendium uitgereikt om academie verlatend talent te stimuleren. Sommige ateliers hebben een indrukwekkende culturele en architecturale geschiedenis en zijn eerder gebruikt door kunstenaars als Piet Mondriaan, Ferdinand Hart Nibbrig en Anna Sluijter. De stichting hoopt hedendaagse kunstenaars te stimuleren het hoge niveau van hun voorgangers te bereiken.

DE GEBROEDERS DOOYEWAARD
Jacob en Willem Dooijewaard scheelden 16 jaar in leeftijd en waren zeer verschillende persoonlijkheden en kunstenaars maar zeer hechte broers. Ondanks hun verschillende opvattingen hebben beiden wel hun leven aan de kunst gewijd en wij zijn dankbaar voor hun vrijgevigheid en hun zorg voor de toekomst om met hun Dooyewaard Stichting Blaricum als dorp van en voor kunstenaars in stand te houden. Omdat Willem een deel van zijn leven in het buitenland verbleef heeft hij zijn naam aangepast naar Dooyewaard daar de combinatie ij in het buitenland iets onbegrijpelijks en belangrijker iets onuitspreekbaars is. De broers staan nu bekend als de gebroeders Dooyewaard.

 

Scroll naar boven