Ateliers intro

Klik hier voor data van open ateliers

STIPENDIUM ATELIER
Het stipendium voor talentvolle academie verlaters is sinds 1998 verbonden aan een Nederlandse kunstacademie en sinds 2007 aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De Dooyewaard Stichting stelt de winnaar in staat een brug te slaan tussen de opleiding en de eigen toekomstige maatschappelijke positie. Er wordt optimale inzet verwacht. De Selectie Commissie bestaat uit personen uit de top van de HKU, onafhankelijke gast curatoren en personen uit het bestuur van de Dooyewaard Stichting. Lees meer…..

ATELIER DE GORS 
Dit was het tweede atelier dat de Dooyewaard Stichting aankocht. In oorsprong een oude weverij midden in de dorpskern dat werd verbouwd tot atelier met aparte woonruimte. Het atelier is vanaf 2015 verbonden aan de Gerrit van Houten Atelierprijs. Deze prijs is genoemd naar de Groningse schilder en tekenaar Gerrit van Houten (1866-1934) en is een nieuw samenwerkingsverband tussen twee gerenommeerde stichtingen die kunstprijzen. Lees meer…… 

ATELIER MONDRIAAN
Een aantal jaar geleden kocht de Dooyewaard Stichting een perceel met daarop drie oude ateliers een een stenen huis. Niemand heeft aanvankelijk de connectie gelegd met Piet Mondriaan. Lees meer…..

ATELIER HART NIBBRIG
Het grootste atelier van de drie, bekend als Theo Lohmann’s atelier, bleek ook een interessante geschiedenis te hebben. Lohmann kocht het in 1924 van Jurriaan van der Vliet uit Laren “voor amotie” naar zijn terrein aan de Schapendrift. Het atelier stond in Laren midden…. Lees meer…..

LA PETITE ESPINETTE
Het eerste atelier aangekocht door Theo Lohmann in 1922 was een houten hut met een pannen dak, in het Belgisch Frans een ‘espinette’ genoemd. Tot op de dag van vandaag heet dit atelier ‘La Petite Espinette’. Dit hutje werd gebouwd in 1907 door de Blaricumse timmerman…  Lees meer…

ATELIER BOB TEN HOOPE
In 2020 nam de Dooyewaard Stichting het beheer over van het originele Blaricumse atelier van
schilder, tekenaar en etser Bob ten Hoope (1920-2014). Het atelier is gelegen aan de Eemnesserweg 26a Blaricum slechts enkel honderden meters van de nieuwe Dooyewaard Kolonie. Dit atelier heeft nauwelijks woonruimte …Lees meer…

OORSPRONKELIJKE ATELIER VAN DOOYEWAARD
Van 1993 tot 2003 heeft de Dooyewaard Stichting gebruik kunnen maken van het oorspronkelijke atelier van Willem Dooyewaard aan de Gebroeders Dooijewaardweg in Blaricum. Dit atelier staat in de tuin van de in boerderijstijl gebouwde atelierwoning “De 7 Linden” waar de broers Jaap en Willem Dooyewaard decennialang woonden. Nu particulier bezit.

In 1993 begon een lange traditie van Kunstprijzen in dit atelier. Voor een overzicht van de winnende kunstenaars klik hier.

Scroll naar boven