Bia Maas

BIA MAAS
Werkt als eerste Artist in residence in het originele Blaricumse atelier van schilder, tekenaar en etser Bob ten Hoope (1920-2014). Het atelier staat aan de Eemnesserweg in Blaricum. Foto: Herman van Doorn 2020.

 

BIA MAAS
Tekenen, het is zo vanzelfsprekend, van iedereen en van alle tijden, ik kan me niet herinneren het ooit niet gedaan te hebben. “Making stuff”, bezig zijn in het atelier, niet bewust iets maken maar rommelen en prutsen, soort van op avontuur gaan, en als het gevoel er is dat je jezelf verrast hebt dan bereik ik het moment waar ik het voor doe. Er zijn periodes dat het zo loopt maar ook periodes van teleurstelling en “braak liggen”.

De oorsprong van het creeren /het maken is zo dichtbij. Vaak ligt het op straat alleen lopen wij er zo gemakkelijk aan voorbij. Goed kijken is een buiging voorover maken. Verzamelen, we kennen het nog uit onze kindertijd, broekzakken vol, met steentjes, takjes en schelpen, wie kent niet het grote plezier en kunnen wegdromen bij de dingen, en gedachten die je hebt gevonden. De kunst is om het onder je handen te laten versmelten tot een beeld. Tekenen is voor mij een kernactiviteit, een manier van denken.
Het is het startpunt en een dagelijkse gang naar het atelier begint ermee. Ik ga graag op pad, en dan de adrenaline als de vondst zich aandient een aanzet tot werk.

Het papier, de drager is voor mij van belang, ik hou ervan, tegenstribbelende en meewerkende papiersoorten, soms een middel om wat langer met een werk bezig te zijn, uitstellen om aan te vangen met tekenen. Het idioom van het gevondene aangevuld met aangespoelde gedachten.
Er is nog geen vorm, alleen een situatie, de vorm dient zich later aan, kan een tekening zijn of schilderij of foto of filmpje. Het een doen en het andere, schept verwarring, en daaruit ontstaat iets.

Scroll to Top